donderdag 8 januari 2015

Een beetje koud

Toen we deze ochtend opstonden, gaf de thermometer -31 graden aan op de thermometer.  Qua temperatuur zijn we hier records aan het breken.  De gevoelstemperatuur, die rekening houdt met de afkoeling door de wind, was nog een pak kouder.  Blijkbaar is het hier nu zo koud dat de Belgische journaals er over berichten, maar voor ons valt het allemaal goed mee. 

De auto start elke ochtend zoals het hoort.  Maar daar hebben we ook een handigheidje voor.  Onder de motorkap zit er een kleine elektrische verwarming van 400 watt.  Vanonder de motorkap komt er een doodnormale stekker die we met een timer aansluiten op een buitenstopcontact.  Op die manier zijn de motor en de batterij al voorverwarmd en start de auto metteen.  Weet je trouwens dat het hier in de winter geen aanrader is je auto te parkeren in je garage? Stel dat het in je garage 10 graden is en buiten -30, dan heb je op een paar seconden 40 graden verschil als je naar buiten rijdt.  Dat is onder andere slecht voor de dichtingen. 

Nu ik hier voor de blog schrijf, is het binnen 20 graden.  Buiten -25.  Die 45 graden verschil zijn behoorlijk veel.  Dus de elektrische verwarming draait op volle toeren, maar die kan dat aan.  En daarnaast hebben we ook onze houtkachel nog.  En stel dat het electriciteitsnet het begeeft door het slechte weer, dan gebruiken we ook de kachel in de kelder, zodat onze waterleidingen niet kunnen bevriezen.  We hebben het lekker warm en zijn voorzien op erger. 

Bij -30 maak je niet zo gauw een wandeling voor het plezier.  Maar we komen genoeg buiten, ook al is het koud.  Maar ook buiten hebben we het goed, want we hebben goede kleren.  Meestal dragen we verschillende lagen kledij buiten, waaronder soms een thermische onderlaag.  En we hebben ook een hele dikke wintervest.  Enkel voor de handen en de voeten is het wat opletten geblazen.  In België had ik één paar handschoenen.  Hier heb ik er 5.  Want bij -25 draag je niet dezelfde handschoenen als bij -5.  En als je sport, draag je andere handschoenen dan wanneer je stilzit...

Ook de kippen kunnen er goed tegen.  Dag en nacht brandt er een warmtelamp in het kippenhok.  Elke ochtend krijgen ze vers water omdat hun water 's nachts toevriest.  Elke ochtend verzamelen we al vroeg de eitjes, zodat ze niet openbarsten voor de vorst.  Alleen hebben die kippen er voor gekozen 's nachts op de koudst mogelijke plaats van het hok te slapen: aan het raam!

Als de lucht hier grijs is, betekent dat dat het sneeuwt of zal sneeuwen.  En meestal is het dan warmer.  Ik heb er nooit bij nagedacht, maar ik vermoed dat dat komt omdat de wolken dan van de zee komen, waar de lucht warmer is dan over het land.  Wanneer het koud is, zoals nu, komt de wind uit het noorden.  En die bremgt geen wolken mee.  Dus als het hier koud is, hebben wij een stralende blauwe hemel die ons vrolijk stemt. 

Weet je dat wij hier hier in het "koude" Canada veel meer zon-dagen hebben dan jullie in België? Ook als het koud is, kan het mooi weer zijn... 

1 opmerking: