dinsdag 25 maart 2014

Winterkippen

Hier in Baie-Saint-Paul zijn er niet veel mensen die legkippen houden.  En de mensen die er hebben, slachten ze voor de winter, zogezegd omdat de kippen in de winter nauwelijks leggen.  Wij willen onze kippen twee jaar houden, dus hebben we een beetje moeten uitzoeken hoe dat in zijn werk gaat.

Het meer dan 100 jaar oude kippenhok is met houtschilfers geisoleerd en een warmtelamp maakt het wat minder kil.  De kippen gaan niet meer naar buiten, want het is te koud voor hen, ze glijden uit op het ijs en er valt niks te scharrelen als er 60 cm sneeuw tussen hen en de aarde zit.  We verplichten ze enkel naar buiten te gaan wanneer we het kippenhok uitkuisen en dan is het een waar plezier ze te zien uitglijden!  Daarnaast hebben de kippen weinig last van de koude, al hebben ze bij extreme koude soms eens zwarte vlekjes op de kam, maar die verdwijnen daarna weer. 

In het kippenhok is vooral het water een probleem, want het vriest.  Dus elke ochtend vervangen we het water en elke middag doen we dat opnieuw.  Gelukkig nemen we onze middagpauze altijd thuis.  Daarnaast voorzien we altijd een pot met sneeuw, zodat ze op zijn minst sneeuw kunnen eten wanneer het water bevroren is.  En ook voor de eitjes kijken we zowel 's morgens als 's middags om te vermijden dat ze bevriezen.  En de eitjes? Onze 4 kippen leggen er samen 3 per dag, dus ook in de winter is de productie op peil.  Het is een beetje organisatie, maar het is de moeite waard.



maandag 24 maart 2014

Sneeuw ruimen

In België is de lente al lang in het land, maar hier ligt er nog volop sneeuw.  Ik geef toe dat we uitkijken naar de dooi.  Het is genoeg geweest.  We hebben een strenge, vooral koude winter achter de rug.  Zelfs deze ochtend was het nog -18 toen we naar het werk vertrokken.  Tijd dus voor beter weer!

Weet je dat de oprit sneeuwvrij maken een heus karwei is? Om een gemiddelde oprit van twee parkeerplaatsen een winter sneeuwvrij te houden, dien je zo'n 7500 kg sneeuw te verplaatsen.  Tot nu toe deden we dat met plastic sneeuwschoppen.  Dat is een goede oefening, maar nogal lastig voor de rug.  Bovendien moet je vaak sneeuw ruimen op momenten dat het minder goed past.  Tussen je ontbijt en je vertrek naar het werk bijvoorbeeld.  Of wanneer je thuiskomt van het werk en door de verse sneeuw onmogelijk op je oprit geraakt. 

Intussen zijn we wel beter gewapend tegen sneeuwstormen. De ouders van Élisabeth kochten onlangs een nieuwe sneeuwfrees en wij hebben de oude gekregen! Zo'n machine is zo groot als een grasmachine.  Hij maalt de sneeuw en blaast die naar waar jij dat wilt.  Het gaat even vlug of traag als met de sneeuwschoppen, maar het is vooral een verademing voor de rug.  Jaja, ik ben een luie Québecer met een sneeuwfrees geworden...