donderdag 17 september 2015

1 mei in september






De maandag na het eerste weekend van september hebben we hier vrijaf.  Het is dan namelijk de dag van de arbeid hier.  Destijds hebben ze bewust die datum gekozen om toch een dag van de arbeid te hebben, zonder dat dat samenvalt met het feest van de socialisten.  Dat is best wel interessant, maar wat voor ons echt telt, is dat het in de maand september doorgaans mooier weer is dan in de maand mei.  Een geknipte kans dus voor een uitstapje tijdens een verlengd weekend.

We maakten van de gelegenheid gebruik om per kano een deel van het natuurreservaat Parc des Hautes Georges te verkennen.  Per auto is dat een uurtje rijden van ons huis.  Met de gehuurde kano vaarden we door mooie valleien naar een prachtige kampplaats waar we wat konden bekomen van ons soms drukke leven.  Misschien wil je er ook eens naartoe?

vrijdag 11 september 2015

Algonquin Provincial Park

Het laatste deel van onze reis brachten we door in Algonquin Provincial Park in Ontario.  Het gaat om het grootste natuurreservaat van Ontario.  Om je een idee te geven enkele cijfertjes:

  • Er zijn ongeveer 2000 meren,
  • 10.000 bevers,
  • 2300 elanden,
  • 60 wolven
  • 2000 zwarte beren
  • ...
Het is een prachtig natuurreservaat waar je lange kanovakanties kunt doen.  Wij kampeerden en deden er verschillende mooie wandelingen.  In levende lijve zagen we o.a. schildpadden en een imposante eland.   Tijdens onze wandelingen merkten we verse sporen op van elanden, beren, marters en zelfs een wolf.  Het natuurreservaat is een echte aanrader voor wandelingen en kanovaren, maar de campings vonden we er te vol en te luidruchtig.  Als we er ooit eens terugkeren, dan is het voor een kanovakantie. 










woensdag 9 september 2015

Kunst in een sprookjesbos

Aan het relaas van onze vakantie lijkt geen einde te komen op de blog.  Toen we in Témiscamingue bij onze vrienden Guillaume en Marcela waren, nam Marcela ons mee naar Fort Témiscamingue in Sainte-Marie.  Het gaat om een van de oudere handelsposten van in de beginperiode van de kolonisatie en het is een heel interessant museum geworden. 

Op het domein van het park is er ook een "sprookjesbos".  Het gaat om cederbomen die door de harde wind op een speciale manier gegroeid zijn.  Een zekere Christian Paquette plaatste er een aantal autochtone beeldhouwwerken die speciaal voor die plaats geemaakt zijn.  Wat vind je er van?








dinsdag 8 september 2015

Refuge Pageau






Tijdens onze vakantie bezochten we in Amos, Abitibi, refuge Pageau.  Dat is een tijdelijk opvangcentrum voor gewonde wilde dieren.  Daarnaast is het ook een permanente verblijfplaats voor dieren die niet meer zouden overleven in hun natuurlijke omgeving.  Dat gaf ons de gelegenheid om enkele dieren van heel wat dichter te kunnen bekijken dan gewoonlijk.  Een bezoek meer dan waard!



woensdag 2 september 2015

Ondertussen in de tuin...

De laatste Belgische zonnebloemen (dank u Thomas) komen bijna tot aan ons trouwkunstwerk (dank u mama)

Tot oktober vorig jaar lag hier onze geasfalteerde oprit.  Nu ligt er een natuurstenen pad en hebben we heel veel bloemen geplant.  Vanaf volgend jaar zou het er een stuk voller moeten uitzien.  En tussen de voegen van de natuurstenen komt er thijm.  

In de groententuin hebben we tomaten, courgetten, kerstomaten, paprika's, boontjes, prei, rode bieten, wortels, butternutpompoenen en kruiden.  De courgetten, tomaten en boontjes zijn het grootste succes.  De prei werd aangetast door de preivlieg en van de rode bieten is maar een vijfde uitgekomen, waarschijnlijk omdat we die te vroeg geplant hebben.  En in Baie-Saint-Paul is er dit jaar bijna niemand in geslaagd komkommers te kweken.  En in de verte op de foto zie je onze frambozen.  We hebben meer dan 20 l frambozen geplukt dit jaar.  Het is veel werk naast onze voltijdse jobs, maar daarnaast is het ook plezant en lekker en eigen biologische groeten te eten.