dinsdag 3 juni 2014

Inburgeringsexamen

Meer dan twee jaar geleden heb ik de Canadese nationaliteit aangevraagd.  Vandaag was ik eindelijk uitgenodigd voor mijn inburgeringsexamen in Québec.  Eerst kreeg ik een vragenlijst omtrent geschiedenis, politiek, cultuur,... in Canada.  Daarvoor haalde ik 20/20.  Daarna had ik ook een gesprek met een ambtenaar dat blijkbaar vlot verliep.  

Waarom ben je naar Canada gekomen? Waar woon je? Een appartement of een huis? Huurder of eigenaar? Alleen? Is ze Canadees? Welk werk doe je? Waar doe je jouw boodschappen? Heb je een auto? Dewelke? Wanneer ging je er voor het laatst mee naar de garage? Waarom? Wannneer ging je de laatste keer naar de VS? Was het plezant in Cuba? Dat bewijst dat je echt geïntegreerd bent :-) Wat heb je gedaan in de maand tussen de geldigheidsperiode van je twee reispassen? Wil je een snellere ceremonie in Montréal? Proficiat.

Nu zit er dus een nieuw papiertje in de administratie.  In een niet bepaalde komende tijd wordt ik uitgenodigd voor de plechtigheid en van dan af aan ben ik een volbloed Canadees.  Een kleine stap voor mij, maar een gigantische voor Canada :-)