maandag 23 september 2013

Is een balkon iets om aan te werken of om op te zitten?




 Het huis vroeger, met balkon volledig rondom.
 Nelson en mezelf plaatsen de dakstructuur.

 Elke dakspant was verschillend, want het huis is scheef en een beetje bol. 
 Isoleren aan de buitenkant.
 Ik plaats de buitenbekleding...
 ... en Élisabeth zaagt het cederhout. 

 En zo ziet ons huis er nu uit, mooi verstopt achter de boom.



Ik was van plan twee keer per week iets op de blog te plaatsen, maar enkele verbouwingen staken daar een stokje voor.  Er is namelijk een en ander veranderd aan de buitenkant van mijn huis. 

Vroeger, in de tijd waarin er nog geen auto’s rondreden, was er een overdekt balkon volledig rondom mijn huis.  Dat kwam vaak voor bij Québecse huizen uit die tijd.  De oudste foto die ik daarvan heb dateert uit 1908.  In het jaar 1956 werd een bijgebouw aan het huis gezet en toen hebben ze het balkon verwijderd.  Er bleef enkel een stukje balkon aan de twee voordeuren.  Het weesbalkon aan de straatkant had haar beste tijd gehad en bij elke zware sneeuwval zat ik er mee in dat het dak van het balkon het zou begeven.  Het andere balkon, dat we meer gebruikten, was zo’n 15 jaar geleden in het nieuw gestoken  met aluminium en polyester, wat helemaal niet bij het huis paste.  Dus besloot ik dat de twee balkons er aan moesten geloven en dat er één groot zou komen langs de voor- en langs de zijgevel.  En ik heb geen zin elke 4 jaar alles opnieuw te verven, dus koos ik voor onbehandeld cederhout, in Charlevoix gekapt en gezaagd.  In besloot in één moeite door ook de witte aluminiumbekleding van het bijgebouw (de keuken) te vervangen door ceder en de keuken extra te isoleren.  Dàt, lieve lezer, is wat ik de voorbije maanden na mijn uren uitspookte. 

Het grote werk is achter de rug; er rest enkel nog wat afwerking.  Volgende zondag organiseren we zelfs een bescheiden balkonaperitief ter inhuldiging.  Het grootste deel van het werk namen Élisabeth en ikzelf voor onze rekening.  Maar Jean-Thomas is me komen helpen met de afbraak, en Nelson (de vader van Élisabeth) met het plaatsen van de houten dakstructuur en de isolatie.   Dank u wel.

Al vier jaar verbouw ik mijn huis, een beetje zoals een mier die altijd maar voortdoet met werken zonder daar veel bij na te denken.  Natuurlijk waren mijn vrienden op de hoogte, maar wie aan mijn huis passeerde kon daar weinig van merken.  Dat was anders nu we de buitenkant onder handen namen! Terwijl we werken, stoppen er bijna altijd mensen om te zeggen hoe mooi ze het vinden, vaak mensen die ik nog nooit van mijn leven gezien heb.  Dat was nieuw voor mij en ik vond het wel leuk.